Лакомства от Сицилия: Традиционни бисквитки с прясна стабилизирана паста, пълни с вкусна смес от рикота, сушени плодове, шам фъстък или парченца шоколад.
Известни в цял свят със своята вафлена фунийка, те са така хрупкави и ухаещи на канела, ядки, лимони и портокал.
Интересен факт от историята на неповторимите лакомства от Сицилия. Има две хипотези за това откъде идва името „каноло“. Първата, най-достоверна, предполага, че идва от „canna“ или тръстика. Тръстиката някога е била използвана за разточване на тестото, за да се направи „scorza“, известна също като „buccia“ (кора).
Втората хипотеза произтича от легенда. Говори се, че някога по време на карнавали, от чешмата на фонтан мистериозно излязъл крем, чийто италиански превод също е „канна“. До днес мнозина смятат, че така известният десерт е получил името си.